Gelderse bedrijven met het MKB in het bijzonder zijn nog steeds de motor van de Gelderse economie. Het midden- en kleinbedrijf is hierin een heel belangrijke component. Optimale bereikbaarheid van bedrijven en ondersteuning van ondernemers zijn van groot belang voor ondernemingen van ieder formaat. Vestiging, uitbreiding en het starten van een bedrijf leveren een positieve bijdrage aan de economie. Daarom wil Lokale Partijen Gelderland dat de provincie startende ondernemers bijstaat en ook bestaande (familie-) ondernemingen met voorrang ondersteunt bij uitbreiding of nieuwe vestiging. Deze hulp kan zowel ambtelijk als financieel zijn, bijvoorbeeld via het meehelpen bij het aanvragen van een vergunning of een lening. Zowel voor startende als uitbreidende bedrijven geldt wel dat zij alleen op steun van de provincie kunnen rekenen, als zij milieuvriendelijk(er) en duurzaam gaan ondernemen.
Met het huidig landelijk woningtekort van 279.000 woningen en de geprognotiseerde bevolkingsgroei heeft Nederland een flinke woningopgave. Gelukkig is de politiek het erover eens dat er tot en met 2035 netto 989.000 woningen bij moeten komen. Gemiddeld zijn dat tot 2035 circa 75.000 woningen per jaar. Vanaf 2022 zal er jaarlijks 100 miljoen extra landelijk beschikbaar worden gesteld voor een periode van 10 jaar om het totale woningaanbod te vergroten. Tot 2030 moeten er in Gelderland zo’n 80.000 woningen worden gebouwd.
Uiteindelijk is de haalbaarheid van de woningbouwopgave afhankelijk van de motivatie van gemeenten en provincies om passende ruimtelijke plannen vast te stellen en natuurlijk de medewerking van (markt)partijen op de gewenste woningen daadwerkelijk te realiseren. LPG wil in ieder geval zich sterk maken voor bouwen naar behoefte en dus dat o.a. jonge starters de mogelijkheid krijgen om in een betaalbare huur/koop woning te wonen. Daarnaast willen wij stimuleren dat senioren tijdig en sneller doorstromen naar een meer levensloopbestendig (compacter) huis. Dit bevordert dan weer het vrijkomen van grotere woningen voor jonge gezinnen.
Onze provincie is rijk aan kunst, cultuur en erfgoed. We hebben fraaie monumenten, populaire festivals, bloemen- en fruitcorso’s, fraaie musea, spraakmakende theaters en historische landschappen. Een sector die ook naast professionals gedragen wordt door duizenden vrijwilligers. Samen beleven, spelen, ervaren, vermaken dat is waar het om gaat maar ook samen ons verleden een nieuwe toekomst geven. Kunst en cultuur moeten vooral toegankelijk zijn voor iedereen.
De huidige land- en tuinbouw staat als gevolg van aanscherpingen op de regelgeving constant onder druk. Naast dat boeren en tuinders onze voedselketen vullen zorgen ze ook voor het beheer en inrichting van provinciaal gebied. Samen met de verschillende overheden zal meer een gebiedsgerichte aanpak moeten komen waardoor er meer maatwerk geleverd kan worden. Geen enkele provincie is tenslotte hetzelfde dus de noodzaak voor meer maatwerk is van belang. De denkrichtingen zijn dan: 1) wijziging bedrijfsvoering, innovatie, verplaatsing of bedrijfsbeëindiging. Daarnaast met het oog op de energietransitie zijn wij van mening dat we kritisch en terughoudend moeten zijn om vruchtbare landbouwgrond om te zetten naar (mega) zonnevelden.
Leefbaarheid is ook omzien naar elkaar en dat kan door verbinding en ontmoeting. Het is van belang dat wijken maar ook vitale plattelands kernen daarom beschikken over aantrekkelijke ontmoetingsplekken. Dat kan een wijkcentrum, multifunctioneel centrum of dorpshuis zijn. Een plek waar inwoners zich gehoord en thuis voelen. De provinciale rol is hier vooral samenbinden in de meeste brede zin want immers is het de taak van alle 51 gemeenten om goede zorg en welzijn te bieden aan haar inwoners.
Ook sport is bij uitstek een verbindende factor. Sportverenigingen hebben een essentiële rol in bewegen, voeding maar ook eenzaamheid. De inzet van vrijwilligers is daarbij onwijs belangrijk en ook daar moet gezorgd worden voor nieuwe aanwas.
Het is inmiddels genoegzaam bekend dat onze aarde te snel opwarmt en ons klimaat verandert. Niemand ontkomt aan deze verandering en zal ons de komende jaren intensief blijven bezighouden. Ook in Gelderland moeten we dus deze veranderingen de baas blijven voor nu en de nabije toekomst. Als stip op de horizon is het doel om in 2050 alleen nog duurzame energiebronnen te hebben. Naast zonne- en windenergie zullen we ook innovatieve oplossingen moeten gaan omarmen. Dit betekent ook duurzamer reizen stimuleren ongeacht het gekozen vervoermiddel zowel zakelijk- als privé. Onze inzet is verder dat we ons moeten richten op a) vergaande innovatie, b) energiereductie en c) uitbreiding opslagstations.
Bouwplannen voor starters, doorstromers en passende seniorenwoningen (incl. CPO) bevorderen. Betaalbare woningen starters tot maximaal 260.000 Euro!!
Meer betaalbare huurwoningen door afspraken met investeerders en gun ook sociale huurders meer kansen om te kopen
Behoud huidige (voet-)verenfonds in Gelderland
Co-productie gemeente/provincie om de noodzakelijke 2e ontsluitingsweg van de Tielse wijk Passewaaij naar de A15 mogelijk te maken
Continueren Verenfonds blijft een vereiste voor onze provincie
Optimaal werkend en duurzaam OV vervoer
Aan- en doorpakken samen met het Rijk fileprobleem A2, A15 en A12 (verbreden/doortrekken)
Vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving. Een jaarlijks Gelders vrijwilligersgala juichen wij daarom toe
Gelderland sponsort graag grote sportevenementen met de nodige economische- of sociale impact naast de promotie van onze mooie provincie.
Sporten is betaalbaar voor iedereen
Opzetten actieprogramma ‘allen tegen eenzaamheid’ onder zowel jongeren als ouderen. Doel is om het sociaal netwerk uit te bouwen en een glimlach toveren op inwoners die eenzaam zijn
Innovatieve projecten steunen wij waaronder preventie van (verborgen)armoede, voorkomen sociale uitsluiting kinderen/jongeren, pesten.
Gelderland is toe aan een nieuw Gelders volkslied. Nu is dat nog ‘Ons Gelderland’ (Geerlings, 1941)
Stimuleringsfonds restauratie monumenten continueren incl verduurzaming
Regionale- en lokale omroepen koesteren wij zo veel als mogelijk. Dit komt niet alleen de lokale democratie ten goede maar ook vervullen zij een belangrijke informatierol op tal van gebied incl crisissituaties. Zij vormen de ogen en oren van onze lokale samenleving.
Het ontwikkelen van educatieve programma’s in de meest brede zin stimuleren wij graag
Geen vruchtbare landbouwgrond omzetten naar (mega)zonnevelden
Afspraken over stikstofdepositie naar bijna nul met piekbelasters op vrijwillige basis.
Aanbieden van een goed ondersteunend innovatie- en kennisbeleid
Uitbreiden waar mogelijk van multifunctionele landbouw (van zorg tot recreatie tot accommodatie)
Energiewinning op het erf gaan we aanmoedigen
Terugdringen stikstof via boeren, ondernemers, luchtvaart en wegvervoer gebaseerd op intensieve samenwerking en innovatie. Provincie neemt hierin proactief regie en gedwongen onteigening bij boeren wordt vermeden. Zorgen voor een menswaardig perspectief is daarbij de standaard.
In overleg met 51 gemeenten actief op zoek naar geschikte nieuwbouwlocaties waarbij bouwen & groenbeleving samengaan
Gemeenten aanmoedigen een doelgroep verordening op te stellen. Op deze manier kunnen nieuwbouwwoningen beschikbaar worden gehouden voor de categorieën sociale huur, middenhuur, sociale koop en particulier opdrachtgeverschap.
Isoleren/verduurzamen van woningen blijven we stimuleren als provincie
Langdurig leegstaande kantoren/panden ombouwen tot woningen voor alle doelgroepen
Nieuwbouw wordt gasloos en zoveel als mogelijk nul-op-de-meter
Continueren Actieplan Gelderland naast de inzet van de Gelderse woningbouwversneller
Stimuleren van flexwonen en Tiny Houses om sneller te voorzien in woningen voor kleinere huishoudens (1-2 pers)
Stoppen met gemaakte afspraken op het gebied van inbreiding gaat voor uitbreiding. Maatwerk per kern/wijk is noodzakelijk geworden.
Voorzetten leefbaarheidsalliantie en het programma Leefbaarheid
Stimuleren extra waterbergingen en afvoer
Iedereen moet kunnen genieten van kunst, cultuur en erfgoed. Cultuurfonds Gelderland kan daarbij helpen
We continueren de subsidie Coöperatieve energieopwekking
Waterstofontwikkeling ondersteunen wij van harte
Stimuleren plaatsing van voldoende (ondergrondse) opslagstations elektriciteit
Zon op daken, geluidsschermen en dijken breiden we verder uit
Beperken afhankelijkheden van derden op het gebied van energie en/of brandstofvoorzieningen
Doorontwikkelen circulaire economie vooral om grondstoffen terug te winnen.
CO2 terugdringing door duurzaam vervoer te stimuleren. Laadpalen, locaties waterstof tankstations uitbreiden.
Windenergie alleen met inachtneming van de veiligheidsvereiste voor mens en dier en in samenwerkingsverband met coöperaties die werken in het belang van inwoners/ondernemers (win-win)
Terugdringen stikstof via boeren, ondernemers, luchtvaart en wegvervoer gebaseerd op intensieve samenwerking en innovatie. Provincie neemt hierin proactief regie en gedwongen onteigening bij boeren wordt vermeden.
Toepassen van de ‘zonne-ladder’ continueren zodat hoogwaardige natuur en landbouwgrond behouden blijft
Geen verdere uitbreiding van de huidige Gelderse Natura-2000 gebieden en inperken waar dit nog kan
Uitbreiden locaties waterstofstations in lijn met doelstelling Rijk 2022
Stimuleren deelvervoer in meest brede zin (auto, scooter, fiets)
Uitbreiding oplaadpunten continueren
Inrichting en verbeteren lange afstanden fietspaden voor (snelle) fietsen
Geen tolheffing op de doorgetrokken A15 van Duiven naar de Pleij (Zevenaar).
Doorstroming A2 verbeteren en verbreding Deil-Vught optimaal ondersteunen voor met name de aangrenzende gemeenten West Betuwe, Zaltbommel en Maasdriel met Waardenburg in het bijzonder (nu ongekend veel sluipverkeer)
Doorstroming verbeteren en verbreden (2×2) N233 Rijnbrug tussen Kesteren-Rhenen
Behouden en stimuleren van maatwerkvervoer Versis taxi, buurtbussen met bijzondere aandacht voor plattelandsgemeenten. Het project deeltaxi HaltetaxiReis is een ander mooi begin sinds april 2022.
Analyseren en aanpakken top 10 meest gevaarlijkste verkeerswegen
Stimuleren van sterk verminderde regeldruk en administratieve belasting. De krapte op de arbeidsmarkt vereist dit dus minder regelzucht en meer regelmogelijkheden (versnellen vergunningen). Provincie heeft ook hier een voorbeeldfunctie.
In Gelderland wensen wij geen omvangrijke en energie slurpende datacenters
XXL locaties bedrijventerreinen alleen in nauw overleg betreffende gemeente en wanneer economische waarde voldoende is aangetoond
Revitalisering (incl. verduurzaming) en vergroening van bestaande bedrijventerreinen krijgt prioriteit boven nieuwe bedrijventerreinen (o.a. programma Toekomstbestendige bedrijventerreinen)
Bestaande bedrijven en/of familiebedrijven die willen uitbreiden genieten voorrang boven de vestiging van nieuwe bedrijven
We voeren participatieoverleg met het Gelders bedrijfsleven in om zo concreet gezamenlijk ‘lastige’ thema’s te behandelen en aan te pakken (=ThemaTaskforceNow)
Start- en groei versnellers worden gecontinueerd
Zowel stedelijke gebieden of platteland beschikken eind 2023 over een internetverbinding van 100 Megabit per seconde. Voor resterende adressen die niet adequaat door gemeente en/of waterschap kunnen worden opgelost helpt de provincie. Provincie ziet dit als nutsvoorziening.
Verder uitbouwen en versterken van de drie O’s (overheid, onderwijs, ondernemers) om voldoende gemotiveerd en geschoold arbeidspotentieel te creëren in Gelderland in tijden van arbeidskrapte