Als er iets is waar we in Gelderland trots op mogen zijn, dan is het onze groene sector. En daar bedoelen we niet alleen de landbouw mee, maar net zo goed de (glas)tuinbouw. Iedereen heeft de mond vol over ‘boeren’, maar wat gebeurt er nu allemaal in onze provincie op dat gebied? En belangrijker, waar is de sector mee bezig en heeft ze behoefte aan? Daarover werd gesproken op het Tuinbouwdebat in het Laanboomhuis in Opheusden. In de greenport van Gelderland kwamen de vijf tuinbouwclusters samen om te praten over de vijf thema’s die spelen en de rol van de provincie hierin.
Lokale Partijen Gelderland vindt dat er meer aandacht moet komen voor de rol van de Tuinbouw in Gelderland. De sector is van grote toegevoegde waarde en neemt nu eenmaal een prominente rol in het landschap in. De provincie Gelderland moet deze trots uitstralen en de rol van de sector duidelijker erkennen. Op die manier kan er ook meer focus komen op de sector van buitenaf. En wordt op die manier de sector ook meer in de kijker gespeeld bij bijvoorbeeld potentiële werknemers.
Verbinden
Onderwijs en goed opgeleide mensen is een van de belangrijkste onderwerpen waar de sector ondersteuning bij nodig heeft. Lokale Partijen Gelderland ziet hier een unieke kans voor de faciliterende rol van de provincie in het leggen van connecties. Door het netwerk in te zetten kunnen initiatieven als vakspecifieke opleidingen beter onder de aandacht worden gebracht. En op die manier kan ook bestaand onderwijs beteer verbinden met de sector om de mogelijkheden verder weer te geven.
Meedenken
Daarnaast geldt dat de sector ook vele uitdagingen heeft op het gebied van verduurzaming en ruimtelijke ordening. Immers een deel van de sector moet de kassen verwarmen voor de teelt. Tegelijk zijn er juist weer andere delen van de sector die super circulair werken en weinig tot geen afvalstromen hebben. De kern van het verhaal zit hem in het slim combineren van deze elementen om tot ideale samenwerkingen te komen. De sector weet waar deze liggen en kan de connecties maken, maar de uitvoering moet gefaciliteerd worden.
Faciliteren
De rol van de provincie is hierin ook heel sterk naar gemeenten toe. Naast dat er een duidelijke richtlijn moet komen over de toekomst van bedrijven en de ontwikkeling van het gebied. Er moet ook meegedacht worden bij de bedrijven. Sommige bedrijven kunnen niet dicht naast elkaar staan, andere bedrijven kunnen alleen verduurzamen door een nieuw gebouw te bouwen terwijl het oude nog draait. Daar moeten mogelijkheden voor gemaakt worden. Er moet buiten de hokjes worden gedacht en de provincie moet het beleid van onderop, zowel de sector als vanuit de gemeenten, faciliteren om tot uitvoering te komen.
De toekomst van Gelderland en die van ons voedsel ligt zeker in de tuinbouw, maar dan moet je wel de ruimte bieden aan de sector zoals hij is. Verandering gaat niet over 1 nacht ijs, en verduurzaming zeker niet. Die erkenning en dat geduld met de stip op de horizon moeten we respecteren en waarborgen.